Vijesti i obavještenja

Saopćenje povodom četvrtog regionalnog sastanka revizorskih timova paralelne revizije učinka iz oblasti rodne ravnopravnosti

Timovi revizije učinka vrhovnih revizijskih institucija iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne gore, koji provode paralelnu reviziju u oblasti rodne ravnopravnosti, održali su u Banjoj Luci, 14. septembra 2023. godine, četvrti regionalni sastanak. Projekat podržava i organizira UN Women, na osnovu Sporazuma o provođenju paralelne revizije učinka koji su u februaru 2023. godine potpisale učesnice. Svrha projekta je promocija Cilja održivog razvoja 5 – „Postići rodnu ravnopravnost i osnaživati sve žene i djevojčice“.

Sastanku su ispred Ureda za reviziju institucija u FBiH prisustvovale rukovoditeljica Sektora za reviziju učinka Aida Đozić, te revizorke Amela Balić i Negra Alijagić Selimbegović, koje provode paralelnu reviziju.

Na održanom sastanku timovi za reviziju prezentirali su preliminarne nalaze pojedinačnih revizija. Teme revizija u najvećoj mjeri odnose se na pretpostavke za unapređenje rodne ravnopravnosti u svim sferama društva. Pored toga, Ured za reviziju institucija u FBiH je kroz ovu temu obuhvatio i oblast nasilja nad ženama, imajući u vidu prisustvo ovog problema i posljedice koje ima po društvo u cjelini. Učesnice i učesnici su diskutovali o utvrđenom stanju u ovoj oblasti i narednim koracima u vezi s finalizacijom revizija i objavom izvještaja.

Ured za reviziju institucija u FBiH projekte paralelnih revizija smatra prilikom za unapređenje prakse i profesionalno usavršavanje kadra. Također, na ovaj način vrhovne revizijske institucije zajednički djeluju na unapređenju značajnih društvenih oblasti i pružaju praktičan doprinos ostvarenju UN-ovih Ciljeva održivog razvoja.

Sarajevo, 18. 9. 2023. godine