Vijesti i obavještenja

Saopćenje povodom održanog XXIV kongresa Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija

U organizaciji brazilskog Federalnog računskog suda (TCU) održan je XXIV Međunarodni kongres vrhovnih revizijskih institucija (INCOSAI) u Rio de Žaneiru, Brazil, u periodu od 7. do 11. novembra 2022. godine.

 

Delegacija vrhovnih revizijskih institucija Bosne i Hercegovine prisustvovala je Kongresu, a ispred Ureda za reviziju institucija u Federaciji BiH bili su Dževad Nekić, generalni revizor, i Mia Buljubašić, rukovoditeljica Sektora za razvoj, metodologiju i upravljanje kvalitetom. Kongres je okupio preko 700 učesnika iz 196 zemalja članica INTOSAI-ja i drugih međunarodnih organizacija.

 

 

U okviru Kongresa održana je 76. sjednica Upravnog odbora, opće plenarne sjednice, sastanci Komiteta za profesionalne standarde, Komiteta za izgradnju kapaciteta i Komiteta za razmjenu znanja. Vrhovna institucija za reviziju Brazila je ovim Kongresom preuzela funkciju predsjedanja INTOSAI-jem u naredne tri godine.

Također, održane su grupne diskusije o dvije ključne teme:

•   „Uloga vrhovnih revizijskih institucija u vanrednim situacijama“ i

•   „Globalni glas, globalni ishod i dalekosežni uticaj“.

INTOSAI zajednica je na Kongresu razmatrala odgovor vrhovnih revizijskih institucija (VRI) na vanredne situacije, promjenjivo okruženje i rizike koji se pojavljuju i naglasila važnost principa i standarda revizije koji usmjeravaju VRI da se pozicioniraju u svom ekosistemu odgovornosti kako bi pružile kvalitetan rad koji dodaje vrijednost.

Na kraju je održana plenarna sjednica na kojoj je usvojena Deklaracija, u kojoj je INTOSAI zajednica:

•   pozvala sva INTOSAI tijela, regionalne organizacije i vanjske partnere da podrže jačanje njenog uticaja;

•   potvrdila relevantnost VRI u doprinosu učinkovitom funkcionisanju vlada i podršci stanovnicima tokom vanrednih situacija.

Predstavnici Ureda za reviziju iskoristili su seminar kao priliku za uspostavljanje novih profesionalnih kontakata, razmjenu iskustava i planova za budući rad.

                                                                                                                                                                 Sarajevo, 16. 11. 2022.