Vijesti i obavještenja

Saopćenje za javnost povodom učešća na panel diskusiji Centara civilnih inicijativa

Centri civilnih inicijativa (u daljem tekstu: CCI) uz podršku Švedske ambasade organizovali su panel diskusiju na temu: Unapređenje javne revizije na lokalnom nivou. Panel diskusija je održana 7. 12. 2022. godine u Zenici.

Na predmetnoj diskusiji ispred Ureda za reviziju prisustvovali su: Dževad Nekić, generalni revizor, Mia Buljubašić, rukovoditeljica Sektora za razvoj, metodologiju i upravljanje kvalitetom i Amela Mulahalilović, rukovoditeljica Sektora za finansijsku reviziju institucija kantona, gradova i općina.

Generalni revizor je bio jedan od uvodničara na diskusiji, koji je iskazao zadovoljstvo što se na jednom mjestu predstavnici jedinica lokalne samouprave imaju priliku okupiti se i razmijeniti svoja iskustva na ovu temu ali i ostvariti dijalog sa Uredom za reviziju. Spomenuta je činjenica da u nadležnosti Ureda za reviziju je oko 2000 subjekta u Federaciji, od čega je 80 jedinica lokalne samouprave. Ukazano je na efekte revidiranja općina, koji su dosta pozitivni, te da su općine spremne da implementiraju preporuke što je svakako za pohvalu.

Amela Mulahalilović je učešćem na panelu istakla ulogu Ureda, kao i iskustva sa revidiranim općinama po pitanju implementacije preporuka i razmatranja izvještaja.

Mia Buljubašić je u izjavi za medije naglasila da je CCI kroz svoj dugogodišnji projekat pokazao da je značajan partner Uredu za reviziju jer promoviše rezultate rada Ureda, podiže svijest i razumijevanje revizorskih nalaza i na taj način dopisnosi većim efektima revizije.

Shodno navedenom, jedan od zaključaka je da svi moraju preuzeti svoj dio odgovornosti kako bi ozbiljnije pristupili implementaciji preporuka. Zajedničkom saradnjom i aktivnostima može se doći do uspješnih rezultata, većeg stepena realizacije preporuka i boljeg upravljanja javnim resursima.

Sarajevo, 7. 12. 2022. godine